Boter en brood, ze gaan hand in hand en zijn misschien wel de meest gegeten producten door werkend Nederland. Maar die "lekker smeerbare boter boordevol vitaminen", is die eigenlijk wel zo goed? Een kort antwoord zou zijn: nee, absoluut niet! Maar waarom dat precies zo is, lees je in deze blog.
We pakken hiervoor even een huismerk halvarine met de teksten ¨een goed begin¨, ¨topkwaliteit¨, ¨boordevol vitaminen¨ en ¨cholesterol verlagend¨. Wanneer we dan de ingrediëntenlijst bekijken, zie je zo'n beetje 5 E-nummers, gemodificeerd zetmeel en meerdere soorten zaadoliën.
Deze zaadoliën worden grotendeels gewonnen door middel van chemische processen. Het is namelijk nagenoeg niet mogelijk om zaden koud te persen. Leer jezelf aan om bij de producten die je gebruikt even op de ingrediëntenlijst te kijken. Veel ingrediënten? Veel E-nummers? Zaadoliën? Lekker laten staan.
Roomboter daarentegen bestaat uit 1 ingrediënt waar 0 chemische processen aan voorafgaan. Als je dus boter op brood wilt, is dít de beste keuze. Ja, het is minder makkelijk te smeren wanneer het koud is, dus bewaar het op kamertemperatuur.