Creatine

K1NG NUTRITION

Creatine, het staat bekend als het meest onderzochte supplement in de industrie. Dan zou je zeggen dat alle onwaarheden over dit supplement toch wel bekend zijn bij geïnteresseerden. Niets is minder waar, K1NG NUTRITION krijgt hier namelijk nog veel vragen over. Daarom, speciaal voor jullie, een uitgebreide blog over creatine!

Wat is creatine?

Creatine is een stof die is opgebouwd uit 3 verschillende aminozuren, namelijk: arginine, glycine en methionine. Wanneer deze 3 aminozuren aan het lichaam worden geleverd maken de nieren, de lever en (in beperkte mate) de hersenen creatine aan. Van nature komt creatine voor in gewervelden, dat zijn zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen. 


Waar heb je creatine voor nodig?

Spieren hebben brandstof nodig om beweging te kunnen maken. Creatine wordt in je lijf afgebroken tot creatine fosfaat. Vervolgens wordt dat gebruikt door het ADP (adenosinedifosfaat) om de energiebron van je spieren, ATP (adenosinetrifosfaat), opnieuw op te laden. Wanneer dat is gebeurd kunnen korte, explosieve bewegingen plaatsvinden. 


Hieronder zie je kort de voordelen van creatine:

  • Meer kracht
  • Hoger trainingsvolume (meer herhalingen, meer gewicht)
  • Meer vetvrije massa
  • Betere sprintprestaties
  • Betere geheugenfunctie 


Fabels over creatine

In het eerste stukje las je al even over de onwaarheden over creatine, in dit stukje zullen wij er een aantal bespreken.


FABEL: Creatine veroorzaakt nierschade.

Na onderzoek bij bodybuilders die anabole steroïden gebruikten en daarbij 200 gram (dit is geen typfout) creatine per dag namen, werd pas nierschade ontdekt. Nu is het aan jou om te bedenken of dit door de creatine of door de steroïden komt.


FABEL: Opbouwfase is nodig in het begin.

Een opbouwfase kan goed werken voor een powerlifter die binnen korte tijd een wedstrijd heeft en vergeten is creatine te suppleren. Voor de reguliere krachtsporter is zo'n opbouwfase niet nodig.


FABEL: Creatine veroorzaakt haaruitval.

In totaal is er 1 onderzoek geweest waarin staat dat het mogelijk is dat creatine het DHT hormoon veroorzaakt. Alle andere onderzoeken die daarna zijn gekomen bewijzen het tegendeel.


Feiten over creatine

Buiten deze fabels zijn er natuurlijk ook genoeg feiten over creatine.


FEIT: Creatine verbetert cognitieve hersenfuncties (geheugen, intelligentie, taal en concentratie).


FEIT: Creatine is voor vrouwen even functioneel als voor mannen.


FEIT: Te hoge doseringen (+/- 20 gram per keer) veroorzaken diarree.


FEIT: Een perfecte dosering is 0,1 gram per kg lichaamsgewicht.


FEIT: Creatine zorgt dat spiercellen vocht vasthouden (niet schadelijk).


Nu is het alleen nog belangrijk om te weten welke vorm van creatine je het best kunt nemen. De best opneembare en puurste vorm is creatine monohydraat. Alle andere vormen zijn vaak verdund. De creatine met de hoogste kwaliteit komt uit Europa en dan met name uit Duitsland. Als je dus creatine wilt gaan gebruiken, is dat waar je op moet letten. Twijfel je? Neem dan vooral even contact op!

door K1NG NUTRITION 22 september 2023
Cholesterol, volgens menig studieboek en websites dé boosdoener op het gebied van hart- en vaatziekten. Maar als we de feiten eens goed bekijken, klopt dit dan wel?
door K1NG NUTRITION 22 september 2023
Lactose-intolerantie, een mooi woord voor galgje. Dat gezegd hebbende denk ik dat veel mensen die aandoening ook letterlijk aan de galg willen hangen. Op zekere hoogte is iedereen lactose-intolerant, maar sommige mensen kunnen het nog slechter verdragen. Wat is lactose nou eigenlijk en hoe kan het dat je er intolerant voor bent?
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
In de basis wordt ons geleerd dat we niet te veel zout moeten consumeren omdat dit hart- en vaatziekten met zich mee zou brengen. Zo zijn er nog een tal dingen die ons wordt aangeleerd, maar om het overzichtelijk te houden gaat deze blog even alleen over zout.
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
Magnesium, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat doet het nou eigenlijk precies? Je leest er alles over in deze blog!
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
Boter en brood, ze gaan hand in hand en zijn misschien wel de meest gegeten producten door werkend Nederland. Maar die "lekker smeerbare boter boordevol vitaminen", is die eigenlijk wel zo goed? Een kort antwoord zou zijn: nee, absoluut niet! Maar waarom dat precies zo is, lees je in deze blog.
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Intermittent fasting, waarschijnlijk heb je het wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het nou precies en hoe kun je het zo efficiënt mogelijk doen?
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Zo! Met zo'n titel hebben we opeens meteen je aandacht hè? ;) Deze blog gaat niet over je favoriete speciaalbieren of cocktails, maar over de gevolgen van alcohol op spiermassa, hormonen en slaap.
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Koffie, en dus caffeïne, wordt vaak gezien als de beste vriend van een hardwerkend mens. Maar is dat ook wel echt zo? Je leest het in deze blog over caffeïne.
Share by: