Caffeïne

K1NG NUTRITION

Koffie, en dus caffeïne, wordt vaak gezien als de beste vriend van een hardwerkend mens. Maar is dat ook wel echt zo? Je leest het in deze blog over caffeïne.

Start van de dag

"Laten we de dag eens beginnen met een lekkere bak koffie", denkt een groot gedeelte van de wereldbevolking. Maar wat ik dan direct denk: is dat nou wel zo eerlijk tegenover je lichaam? Je geeft je lijf niet eens de kans om op eigen kracht op te starten. Want, wat is nou precies de werking van caffeïne? Caffeïne zorgt ervoor dat je adenosine receptoren worden geblokkeerd. AdenoWATTE?!! Adenosine is een stofje dat onze honger naar slaap signaleert en er dus voor zorgt dat we in de loop van de dag in ons brein en lichaam een vertraging voelen.


Door gebruik van caffeïne maskeert het dus ons gevoel van slaperigheid en onze nood aan slaap, terwijl de hoeveelheid adenosine wel blijft toenemen. Adenosine wordt namelijk geproduceerd als je wakker bent. Je voelt je minder slaperig, maar je slaapnood blijft wel verder opbouwen zonder dat je dit voelt. Het betekent dus dat er een opstapeling van adenosine is die opgemerkt wordt wanneer de receptoren niet meer geblokkeerd zijn. Op dat moment ontstaat er een soort van ‘tsunami’ aan adenosine, met als gevolg de zogenaamde ‘koffie-crash’. Aangezien je daardoor niet heel lekker meer presteert, wordt dat opgelost met: juist, een nieuwe bak met blokkeerders-van-de-adenosine-receptoren. In de volksmond, koffie.



Het grootste nadeel

Natuurlijk kan cafeïne op bepaalde momenten nuttig zijn en kan het in kleine hoeveelheden geen kwaad. Maar wat als je het misbruikt of niet goed timed? Er zitten veel gevolgen aan het gebruik van cafeïne verbonden, maar er is er één ding dat wij heel belangrijk vinden: slaapkwaliteit. Deze gaat namelijk ernstig achteruit als je veel cafeïne binnenkrijgt of daar de verkeerde timing voor hanteert.


Denk jij nu: "Ik val altijd heerlijk in slaap terwijl ik veel koffie drink"? Dat kan kloppen, alleen gaat (net als bij alcoholgebruik) je slaapkwaliteit drastisch achteruit. De tijd dat je namelijk in diepe en REM-slaap zit, is aanzienlijk minder als je caffeïne in je lijf hebt. En laat dat nou net de periode zijn waarin je het meest aan het herstellen bent.


Rekensom

De halfwaarde van cafeïne is namelijk 6 uur en de kwartwaarde is 12 uur. Dat betekent dat er van 40 mg cafeïne na 6 uur nog 20 mg over is en na 12 uur nog 10 mg. Wanneer je dus vanaf dat je wakker bent tot 10:00 uur 's ochtends 4 kopjes koffie hebt gedronken, is dat hetzelfde als een kop koffie drinken en dan gaan slapen.


Snap je het nog? Nee? Dan heb ik hier een overzicht voor je gecreëerd.

Vicieuze cirkel

Wanneer een 'caffeïne verslaafde' ongeveer 24 uur (of in erge gevallen korter) geen caffeïne meer consumeert, kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, minder energie, afname van gelukshormoon, concentratieproblemen, irritatie en het gevoel niet fris te zijn. Door die symptomen wordt er uiteraard weer naar koffie gegrepen, want ja, niemand wil zich zwak, misselijk en moe voelen. Op die manier beland je dus in een vicieuze cirkel. Is dat het geval, dan weet je dus dat je afhankelijk bent van caffeïne. Naar mijn mening is er dan serieus werk aan de winkel.


Slaapkwaliteit

Waar begin je dan? Allereerst is het goed om te beseffen dat de kopjes koffie direct als je wakker bent en na 12:00 uur de grootste boosdoeners zijn. Ik kan best begrijpen dat je koffie ook gewoon erg lekker vindt. Ook de geur van een verse bak koffie kan heel aangenaam zijn. Maar als je je dan beseft dat het je eigenlijk zowel fysiek als mentaal tegenwerkt is het verstandig om ermee te gaan minderen, toch?


Geef dus je lichaam eerst de kans om zelf op te starten. Sta je rond 07:00 uur op, neem dan je bakkie koffie (of twee) in je pauze van 09:00 of 10:00 uur. Om een dip rond 15:00 uur te voorkomen/verminderen, zorg je dat je rond dat tijdstip een eetmoment hebt met voldoende vetten en koolhydraten. Zo houd je de motor draaiende.



Succes!

door K1NG NUTRITION 22 september 2023
Cholesterol, volgens menig studieboek en websites dé boosdoener op het gebied van hart- en vaatziekten. Maar als we de feiten eens goed bekijken, klopt dit dan wel?
door K1NG NUTRITION 22 september 2023
Lactose-intolerantie, een mooi woord voor galgje. Dat gezegd hebbende denk ik dat veel mensen die aandoening ook letterlijk aan de galg willen hangen. Op zekere hoogte is iedereen lactose-intolerant, maar sommige mensen kunnen het nog slechter verdragen. Wat is lactose nou eigenlijk en hoe kan het dat je er intolerant voor bent?
door K1NG NUTRITION 9 februari 2023
Creatine, het staat bekend als het meest onderzochte supplement in de industrie. Dan zou je zeggen dat alle onwaarheden over dit supplement toch wel bekend zijn bij geïnteresseerden. Niets is minder waar, K1NG NUTRITION krijgt hier namelijk nog veel vragen over. Daarom, speciaal voor jullie, een uitgebreide blog over creatine!
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
In de basis wordt ons geleerd dat we niet te veel zout moeten consumeren omdat dit hart- en vaatziekten met zich mee zou brengen. Zo zijn er nog een tal dingen die ons wordt aangeleerd, maar om het overzichtelijk te houden gaat deze blog even alleen over zout.
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
Magnesium, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat doet het nou eigenlijk precies? Je leest er alles over in deze blog!
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
Boter en brood, ze gaan hand in hand en zijn misschien wel de meest gegeten producten door werkend Nederland. Maar die "lekker smeerbare boter boordevol vitaminen", is die eigenlijk wel zo goed? Een kort antwoord zou zijn: nee, absoluut niet! Maar waarom dat precies zo is, lees je in deze blog.
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Intermittent fasting, waarschijnlijk heb je het wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het nou precies en hoe kun je het zo efficiënt mogelijk doen?
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Zo! Met zo'n titel hebben we opeens meteen je aandacht hè? ;) Deze blog gaat niet over je favoriete speciaalbieren of cocktails, maar over de gevolgen van alcohol op spiermassa, hormonen en slaap.
Share by: