Lactose

K1NG NUTRITION

Lactose-intolerantie, een mooi woord voor galgje. Dat gezegd hebbende denk ik dat veel mensen die aandoening ook letterlijk aan de galg willen hangen. Op zekere hoogte is iedereen lactose-intolerant, maar sommige mensen kunnen het nog slechter verdragen. Wat is lactose nou eigenlijk en hoe kan het dat je er intolerant voor bent? 

Lactose en lactase

Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt, daarom wordt het een melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen afbreken en verteren heeft je lijf het enzym lactase nodig. Enzymen zijn eiwitten die nodig zijn om voedingsstoffen af te breken tot stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Zo worden koolhydraten afgebroken tot glucose, eiwitten tot aminozuren en vetten tot vetzuur en glycerol. 


Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm zorgen dat de lactose gaat vergisten. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, denk aan buikpijn, slappe ontlasting, winderigheid of een opgeblazen gevoel.


Gepasteuriseerde melk

In de supermarkt kun je alleen gepasteuriseerde melk halen. Pasteuriseren is eigenlijk het verhitten van het product. Door het verhitten van zuivel worden er veel bacteriën verbrand. 

Met dat verhittingsproces gaat ook de lactase verloren en zoals je weet is dat juist een belangrijk bestandsdeel. Buiten het pasteuriseren wordt de melk nog gemengd met andere melk en gehomogeniseerd. Homogeniseren is eigenlijk gewoon een apart woord voor het zeven van het vet wat in de melk zit. Dat wordt gedaan onder hoge temperatuur zodat het vet niet komt bovendrijven in je melkpak. 


Rauwe melk

Het tegengeluid over bovenstaande informatie komt meestal van mensen die denken dat de bacteriën in rauwe zuivel je ziek maken. Die kans is in deze tijd minimaal, omdat de hygiëne tegenwoordig hoog ligt. Vooral als je melk drinkt van grasgevoerde koeien die geen antibiotica krijgen, maken die bacteriën geen schijn van kans.

door K1NG NUTRITION 22 september 2023
Cholesterol, volgens menig studieboek en websites dé boosdoener op het gebied van hart- en vaatziekten. Maar als we de feiten eens goed bekijken, klopt dit dan wel?
door K1NG NUTRITION 9 februari 2023
Creatine, het staat bekend als het meest onderzochte supplement in de industrie. Dan zou je zeggen dat alle onwaarheden over dit supplement toch wel bekend zijn bij geïnteresseerden. Niets is minder waar, K1NG NUTRITION krijgt hier namelijk nog veel vragen over. Daarom, speciaal voor jullie, een uitgebreide blog over creatine!
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
In de basis wordt ons geleerd dat we niet te veel zout moeten consumeren omdat dit hart- en vaatziekten met zich mee zou brengen. Zo zijn er nog een tal dingen die ons wordt aangeleerd, maar om het overzichtelijk te houden gaat deze blog even alleen over zout.
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
Magnesium, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat doet het nou eigenlijk precies? Je leest er alles over in deze blog!
door K1NG NUTRITION 4 februari 2023
Boter en brood, ze gaan hand in hand en zijn misschien wel de meest gegeten producten door werkend Nederland. Maar die "lekker smeerbare boter boordevol vitaminen", is die eigenlijk wel zo goed? Een kort antwoord zou zijn: nee, absoluut niet! Maar waarom dat precies zo is, lees je in deze blog.
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Intermittent fasting, waarschijnlijk heb je het wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het nou precies en hoe kun je het zo efficiënt mogelijk doen?
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Zo! Met zo'n titel hebben we opeens meteen je aandacht hè? ;) Deze blog gaat niet over je favoriete speciaalbieren of cocktails, maar over de gevolgen van alcohol op spiermassa, hormonen en slaap.
door K1NG NUTRITION 19 januari 2023
Koffie, en dus caffeïne, wordt vaak gezien als de beste vriend van een hardwerkend mens. Maar is dat ook wel echt zo? Je leest het in deze blog over caffeïne.
Share by: